Panourile Solare: o metodă optimă pentru reducerea costurilor de energie pentru proprietarii de locuințe
Consumul total de energie, pe baza utilizării finale, este un subiect important în ceea ce privește tranziția către energiile regenerabile. Cele trei domenii majore de utilizare finală a energiei sunt încălzirea și răcirea, transportul și alimentarea cu energie electrică.
Potrivit datelor recente, încălzirea și răcirea reprezintă cel mai mare consum de energie în Europa, cu o cotă de peste 50%. Transportul reprezintă aproximativ 30% din consumul total de energie, iar alimentarea cu energie electrică reprezintă restul de 20%.
In prezent, proporția de energie regenerabilă utilizată în aceste trei domenii este încă mică. Potrivit datelor din 2020, energia regenerabilă reprezintă doar aproximativ 20% din totalul consumului de energie din Europa. Cu toate acestea, există un progres semnificativ în utilizarea energiilor regenerabile, iar creșterea se așteaptă să continue în următorii ani.
Uniunea Europeană și-a propus să ajungă la obiectivul de 32% din energie regenerabilă până în 2030. În plus, există diverse programe și scheme de sprijin pentru promovarea energiilor regenerabile, cum ar fi subvenții pentru instalare panouri solare și pompe de căldură, reduceri de impozite și tarife preferențiale la energie electrică produsă din surse regenerabile.
De asemenea, promovarea energiilor regenerabile poate aduce beneficii semnificative în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și ameliorarea schimbărilor climatice, precum și reducerea costurilor de energie pentru proprietarii de locuințe și îmbunătățirea calității vieții.
Cererea de energie pentru clădiri reprezintă energia consumată de clădiri pentru încălzire, răcire, iluminat și alte necesități energetice. În Uniunea Europeană, clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul total de energie. Din această cifră, încălzirea și răcirea reprezintă aproximativ 60% din consumul de energie al clădirilor. În prezent, energia regenerabilă reprezintă mai puțin de 20% din energia consumată de clădiri, cu majoritatea energiei fiind produsă din combustibili fosili. În ceea ce privește generarea de căldură, majoritatea clădirilor folosesc sisteme de încălzire centralizate care utilizează combustibili fosili, cum ar fi gazul natural sau petrolul. Cu toate acestea, există o creștere a utilizării surselor de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare termice, pompele de căldură și biomasă, pentru a înlocui sistemele tradiționale de încălzire.
Prin urmare, este important să se continue promovarea și dezvoltarea utilizării energiilor regenerabile, astfel încât acestea să devină o parte standard a consumului de energie și să aducă beneficii pentru mediu și economie.
Dacă îți dorești să fii mai prietenos cu mediul înconjurător și să economisești bani pe termen lung, ar trebui să iei în considerare panourile solare pentru apă caldă că opțiune pentru locuința ta.
Contactează acum specialiștii Solaro | www.solaro.ro și află cum poți face economie.