Livrare rapida cu verificare colet

Produse

Panouri Solare pentru apă caldă: Ghidul începătorului

panouri solare ghid

Panouri Solare pentru apă caldă: Ghidul începătorului

Panourile solare pentru apă caldă sunt o tehnologie inovativa care utilizează energia soarelui pentru a încălzi apa pentru uz casnic sau comercial. În acest ghid, vom explora bazele panourilor solare pentru apă caldă, inclusiv modul în care funcționează, avantajele lor și factorii de luat în considerare atunci când selectați un sistem.

Cum funcționează panourile solare pentru apă caldă?

Panourile solare utilizează energia soarelui pentru a încălzi apă. Există trei tipuri principale de panouri solare pentru apă caldă:
  • Panou Solar nepresurizat
  • Colectoare Solare cu heat pipe 
  • Panouri Solare presurizate

PANOURILE SOLARE PRESURIZATE

Sunt realizate integral din inox, cupru și sticlă. Acestea au un rezervor de stocare deasupra tuburilor și sunt o varianta perfectă pentru apă fierbinte 9 - 10 luni / an.  Se pot instala oriunde (chiar și la sol) deoarece presiunea apei calde va fi aceeași cu presiunea pe care o ai la apă rece. Solaro presurizat are în interiorul rezervorului o serpentină de cupru (cu dimensiuni de 21 la 27 metri). Această serpentină are rol de schimbător de căldură cu un principiu de funcționare foarte simplu și cu randament foarte mare. Presurizarea este în interiorul serpentinei și nu în rezervor. Pe scurt apă rece intră pe o parte și iese fierbinte pe cealalta parte.
panou solar presurizat
Regim de funcționare: funcționează independent, nu au nevoie de nicio sursă electrică, pompă sau orice alt echipament. Singurele accesorii care se pot adaugă sunt: anodul de magneziu (pentru a împiedică depunerile de calcar) și vană de amestec termostata pentru un confort sporit la folosirea apei (evităm fluctuațiile de temperatura).
panou solar presurizat instalat la sol
Perioada funcționare: toată perioada anului când se înregistrează temperaturi pozitive. Țînând cont de schimbările climatice actuale - în ultimii 2 ani s-a folosit 11 luni / an. 
Perioada amortizare: luăm în calcul un cost mediu de 2700 lei pentru un astfel de panou solar presurizat și o factură medie (electricitate, lemne sau gaz) pentru încălzirea apei menajere de 300 lei / luna. Astfel aproximativ 8 - 9 luni nu vom mai avea nevoie de nicio altă sursă de încălzire apei, ne vom baza 100% pe panoul solar. În concluzie 300 lei X 8 luni = 2400 lei ceea ce înseamnă că în 9 luni am amortizat costul panoului. După 9 luni toată apă este furnizată în mod gratuit.

PANOURI SOLARE NEPRESURIZATE

Sunt confecționate din inox și sticlă și sunt în regim nepresurizat. Asta înseamnă că rezervorul de stocare a apei este în permanent contact cu atmosfera.
Panoul Solaro nepresurizat se instalează pe casă cât mai sus (apă rece vine cu presiunea de la rețea/hidrofor în vasul flotor/controller pentru alimentare iar cea caldă va coborî de la panou prin cădere la locul de consum). Trebuie să te asiguri că înălțimea de la locul de consum până la locul instalării să fie de cel puțîn 5-6 metri. În situația în care nu ai posibilitatea să instalezi panou solar la o înălțime așa de mare poți adaugă un kit de ridicare de presiune format dintr-o: pompă de ridicare de presiune + vană amestec termostata.
kit panou solar 150 litri cu pompa presiune
Regim de funcționare: funcționează independent și nu au nevoie de nicio sursă electrică. În situația în care nu ai posibilitatea să instalezi panoul solar la o înălțime așa de mare poți adaugă un kit de ridicare de presiune format dintr-o: pompă de ridicare de presiune + vană amestec termostata. Acest kit îți va oferi confort și presiune suficientă pentru apă caldă.
Perioada amortizare: luăm în calcul un cost mediu de 2000 lei pentru un astfel de panou solar nepresurizat și o factură medie (electricitate, lemne sau gaz) pentru încălzirea apei menajere de 300 lei / luna. Astfel aproximativ 8 - 9 luni nu vom mai avea nevoie de nicio altă sursă de încălzire apei, ne vom baza 100% pe panoul solar. În concluzie 300 lei X 8 luni = 2400 lei ceea ce înseamnă că în 7 luni am amortizat costul panoului. După 7 luni toată apă este furnizată în mod gratuit.

COLECTOARE SOLARE CU HEAT PIPE

Panourile solare presurizate care nu au niciun rezervor deasupra tuburilor se numesc colectoare solare. Acestea sunt echipamente realizate din aluminiu eloxat cu izolație de spumă poliuretanică ultradensa. În colectorul de  alumiuniu regăsim un schimbător de căldură din cupru în care se intră heat pipe din interiorul tuburilor de sticlă. Deoarece tuburile conductoare termic sunt din cupru sunt umplute cu un agent termic ce are punctul de fierbere la maxim 30 grade Celsius, făcându-se astfel trecerea de la starea lichidă la cea gazoasă. Ulterior, tubul termic preia căldură de la vaporii generați în urmă încălzirii agentului termic, care revin la starea lichidă, cu ajutorul condensatorului situate la capătul tubului, cedând astfel căldură primită în momentul evaporării. Pe toată durata funcționarii tubului termic se formează un ciclu continuu al transferului de la cald la rece și invers.
colector solar
Regim de funcționare: funcționează împreună cu un boiler solar (de preferat cu 2 serpentine) și are nevoie de un sistem de automatizare alcătuit din: controler electronic SR81Q, pompă de recirculare a antigelului, termostate și alte accesorii. Este un sistem complet automatizat, conectat cu centrală termică care funcționează tot timpul anului.
Perioada amortizare: luăm în calcul un cost mediu de 7000 lei pentru un astfel de panou solar nepresurizat și o factură medie (electricitate, lemne sau gaz) pentru încălzirea apei menajere de 500 lei / luna. Pentru acest tip de sistem  12 luni nu vom mai avea nevoie de nicio altă sursă de încălzire apei, ne vom baza 100% pe colectorul solar. În concluzie 500 lei X 12 luni = 6000 lei ceea ce înseamnă că în 14 luni am amortizat costul panoului. După 14 luni toată apă este furnizată în mod gratuit. 

Care sunt avantajele panourilor solare?

Există mai multe avantaje în utilizarea unui panou solar:
  1. Costuri reduse cu energia: Prin utilizarea energiei solare pentru a încălzi apă, panourile solare pot reduce semnificativ costurile cu energia, în special în aceste vremuri în care prețurile la energie electrică, gaz și lemne sunt foarte ridicate.
  2. Ecologic: Panourile solare nu produc emisii de gaze cu efect de seră sau alte poluanți, ceea ce le face o alternativă mai curată la sistemele tradiționale de încălzire a apei.
  3. Durată lungă de viață: Panourile solare au o durată de viață mai mare decât sistemele tradiționale de încălzire a apei, cu o durată de viață tipică de 15-20 de ani sau mai mult.
  4. Mentenanță redusă: Panourile Solaro nu necesită mentenanță, ne pute, rezumă doar inspecțiile periodice și la curățarea de calcar.

Ce factori ar trebui să iau în considerare atunci când selectez un panou solar?

Atunci când selectați un boiler solar, există mai mulți factori de luat în considerare:
  1. Climatul: Eficiența unui panou solar depinde de cantitatea de lumină solară pe care o primește, așa că este important să alegeți un sistem potrivit pentru climatul dvs. În România rată de insolație este foarte bună pe toată suprafara țării, valori mai mari înregistrându-se în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Banat, Sudul Moldovei. Însă și în rest insolația este foarte bună iar randamentul va fi aproape maxim.
  2. Dimensiunea sistemului de boiler solar trebuie să fie adecvată pentru nevoile dvs. de apă caldă. Acest lucru depinde de numărul de persoane care locuiesc în casă dvs. și de nivelul de utilizare a apei calde.
  3. Calitatea sistemului: Asigurați-vă că alegeți un sistem de calitate, fabricat de un producător de încredere, cu o garanție adecvată. Solaro este o marca românească 100% care de 17 ani a reușit să fie cea mai căutată și mai populară în România și Republica Moldova. La Solaro ne ocupăm doar cu panouri solare pentru apă caldă, deci suntem experți și putem oferi consultanță, mentenanță, garanție pentru orice nevoie și oricând.
  4. Instalarea: Pentru panourile solare nepresurizate și cele presurizate instalarea o puteți realiza chiar și dumneavoastră sau cu ajutorul unui vecin, rudă, cunoștință. Va punem la dispoziție o documentație detaliată (cu poze, schițe și toți pașii necesari) cu ajutorul căreia în mai puțîn de 3 ore puteți instala acest panou solar.

Cum pot întreține un panou solar?

Pentru a menține un panou solar în stare bună de funcționare, urmăți aceste sfaturi:
  • Inspectați sistemul în mod regulat pentru a verifică dacă există vreo deteriorare sau probleme.
  • Îndepărtați orice murdărie de la nivelul tuburilor care poate afecta performanța sistemului.
  • Înlocuiți orice piese uzate sau deteriorate la timp.
  • Curățați colectorul solar pentru a îndepărta orice acumulare de murdărie sau praf.
În concluzie, panourile Solaro pentru apă caldă sunt o opțiune excelentă pentru cei interesați de energia regenerabilă, reducerea costurilor cu energia și confort. 
solar apa calda
Pe solaro.ro găsești o gama variată de panouri solare.

panou solar presurizat 160 litri 18 tuburi

Panou solar presurizat 160L inox

PRP: 3.500 lei Acesta este prețul recomandat de producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos cu roșu. 2.440 lei Economisești: 31%

Furnizori

Vrei mai multe informaţii?